Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit, Regio Nijmegen/Arnhem
Het Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit (WKRU) is in 2009 door prof. dr. Carl Figdor opgericht als eerste Wetenschapsknooppunt van Nederland. Het WKRU heeft als missie om de nieuwsgierige en onderzoekende houding van kinderen en (aankomende) leraren te bevorderen. Het WKRU wil bereiken dat kinderen kritisch nadenken, vragen blijven stellen en weten hoe ze door middel van verschillende soorten onderzoek op zoek kunnen gaan naar een antwoord.
Het WKRU organiseert diverse activiteiten waarbij de verbinding wordt gelegd tussen basisscholen en onderzoekers van de Radboud Universiteit en het Radboudumc. In de projecten maken leerlingen en leraren kennis met wetenschap en het doen van onderzoek. Elk jaar worden er drie wetenschappelijke onderwerpen vertaald naar projecten voor het basisonderwijs, waarin leerlingen worden uitgedaagd om zelf een eigen onderzoek op te zetten. Het WKRU biedt professionalisering in onderzoekend leren voor leraren in de regio Arnhem/Nijmegen; en ontwikkelt verschillende materialen die direct ingezet kunnen worden in de klas, waaronder de jaarlijkse boekenreeks Wetenschappelijke doorbraken de klas in!.
Activiteiten
Het WKRU helpt scholen, leraren en pabo-studenten om leerlingen te prikkelen hun eigen nieuwsgierigheid als uitgangspunt te nemen voor hun leerproces. Dit doen we via verschillende activiteiten en materialen, waarbij wetenschap en onderzoekend leren centraal staat. Een paar van onze activiteiten:
- Winterschool
- Radboud Science Teams
- Radboud Science Awards
- Onderzoeker in de klas
- Professionalisering voor schoolteams